Jedan od segmenata poslovanja koje poduzetnici često nepravedno zanemaruju je računovodstvo pa tako ili ne znaju kako odabrati dobar računovodstveni ured da prati njihovo poslovanje ili, ono još gore, odluče da će ih u njihovom poslovanju voditi nestručna osoba koja „najmanje naplaćuje“.

Ako ste jedan od onih prvih koji ne znaju kako odabrati dobar računovodstveni ured da Vas prati u Vašem poslovanju, ali želite saznati, nastavite čitati…

Kod nas je računovodstvena struka još uvijek podcijenjena, jer za sada, za obavljanje računovodstvenih poslova nisu propisani nikakvi uvjeti tako da ovaj stručan posao, u struci koja je najviše podložna zakonskim promjenama, mogu obavljati kako stručni računovođe, koji stečena znanja i vještine redovito održavaju, ažuriraju i unapređuju, tako i osobe bez dovoljno znanja, iskustva i potrebnih vještina, ili računovođe koji ne obnavljaju i ne ažuriraju potrebna znanja.

Izbjegavanjem izdataka za obrazovanje mogu se smanjiti cijene računovodstvenih usluga, pa računovođa može biti konkurentniji. Nažalost, u pravilu na štetu kvalitete.

Da biste uspješno pronašli kvalitetnog računovođu, slobodno kontaktirajte što je više moguće računovodstvenih ureda, te na taj način osobno procijenite čiji Vam stil posla najviše odgovara. Obavezno uzmite u obzir da odabirom računovođe utječete na Vaš dugoročni poslovni uspjeh, pa budite oprezni i posebnu pažnju posvetite sljedećim stvarima:

  1. Stručnost i ulaganje u obrazovanje

Kako se područje računovodstva i knjigovodstva stalno mijenja, širi i napreduje, tako se i stručnost Vašeg računovođe mora stalno širiti i napredovati. To podrazumijeva da Vaš računovođa prati nove propise, proširuje i obnavlja svoje znanje, redovito se usavršava te da Vas o promjenama pravovremeno i obavještava.

Svakako pitajte svog budućeg računovođu da li je obrazovanje u struci važan faktor u njihovom uredu te na koji način to ostvaruju, koliko često se obrazuju?

Razgovarajte o iskustvu, tj. koliko vremena već radi ovaj posao i upitajte ga za preporuke ili reference. Ponekad vrijeme provedeno u struci ne znači i znanje i stručnost jer se može dogoditi da osoba ima dugo vrijeme provedeno u struci, ali bez usavršavanja pa svakako pazite. Nekada mlađa osoba može značiti veću stručnost i znanje od starije osobe.

  1. Povjerenje i individualan pristup.

Individualan pristup klijentu je nešto što rijetki računovodstveni uredi imaju jer jednostavno nemaju vremena posvetiti se svakom klijentu osobno. Bilo bi dobro da dobijete individualan pristup barem kod inicijalnog upoznavanja i postavljanja društva „na noge“ tako da se za Vas napravi individualan plan rada s obzirom na Vašu djelatnost, poreznu izloženost te da dobijete preporuke kako početi.

Kako za individualan pristup tako i za povjerenje je potreban inicijalan sastanak koji većina poduzetnika zanemaruje ili ga čak niti ne ostvari kod traženja računovođe. Povjerenje između Vas i Vašeg računovođe je najvažnija stavka. Osoba koju angažirate će imati pristup svim Vašim dokumentima i doslovno biti srž Vaše firme. Od njene savjesti, rada i stručnosti ovisit će uspjeh Vašeg poslovanja.

  1. Ozbiljnost

Kada ćete tražiti ponudu od računovodstvenog ureda najbolje je to napraviti pismenim putem kako bi Vam se ured predstavio te kako biste na pismeno imali ponudu pred sobom i bili u mogućnosti usporediti s drugim ponudama.

Ne prihvaćajte ponude od ljudi kojima je knjigovodstvo honorarni posao ili nekakva ‘usputna’ zanimacija. Upravo tu dolazi do velikih razlika u ponudama gdje manja cijena ne znači i kvalitetu. Za dobro obavljanje ovog posla potrebna je potpuna posvećenost, pa tražite računovodstvo čije usluge će maksimalno raditi za Vas.

  1. Cijena

Na cijenu računovodstvenih usluga utječe veliki broj faktora. Počevši od toga kojom djelatnošću se bavite, koliko radnika imate pa sve do savjetovanja koje je ponekad uključeno u cijenu. Postoje uredi koji će odraditi tehnički dio posla, ali im se nećete moći obratiti za savjet ili neko pitanje i neće Vas upozoriti na nedostatke dokumentacije što Vama nikako ne ide na ruku.

Tu su i uredi druge vrste i koje će Vam pružiti potpunu podršku. Dobit ćete savjete i informacije koje idu i van računovodstva nekada, ali njihova cijena je nešto veća.

Neki poduzetnici žele znati sve segmente računovodstva dok neki žele znati – minimalno. Obično se ispostavi da takvi poduzetnici, koji žele minimalno znati, teško posluju.

Na inicijalnom sastanku s potencijalnim klijentima unaprijed je bitno naznačiti koliko je računovodstvo važno, te koliko je bitno biti temeljit i precizan. Početak jednog poduzetničkog projekta često je vrlo izazovan te je ključno da Vas od početka prati kvalitetan računovodstveni servis. Jednom kada nađete kvalitetan računovodstveni ured, Vi se u potpunosti možete usredotočiti na Vaše poslovanje.