14.10.2020 smo sudjelovali na online konferenciji Izazovi žena u poslovanju za vrijeme krize.

Na konferenciji se razgovaralo o kojim vrstama izazova su se poduzetnice suočile za vrijeme Covid-19 epidemiološke krize i nakon potresa u Zagrebu, te na koji način su se nosile s tim izazovima.

Prema rezultatima globalnog istraživanja o utjecaju pandemije na žensko poduzetništvo progedenog od strane Svjetskog Foruma Poslovnih Anđela, najveći izazovi za poduzetnice u vrijeme pandemije su bili financije i digitalizacija. 70% ispitanih je odgovorilo da će investirati u digitalne tehnologije i dodatno se obrazovati.

Naša Aleksandra Carvalho kaže kako su računovođe zamijenili jednu ludnicu drugom. „Klijentima je trebala pomoć i uložila sam svoje vrijeme u svoje klijente, jer ako ne opstanu klijenti i moj posao je u krizi. Bilo je dosta teško organizirati posao i obiteljske obaveze i divim se ženama koje su uspjele raditi od doma bez pomoći“, priznajući da joj je majka najviše pomogla.

Završna riječ panela dana je Indiri Popadić, poslovnoj konzultantici i mentorici iz Novog Sada koja je dala konkretne savjete kako prebroditi krizu:

1. Analizirati situaciju u branši, koje su se promjene dogodile na tržištu.
2. Kontaktirajte klijente. Ne radite pretpostavke. Važno je ostati u kontaktu. Saznajte što vašim klijentima treba. Na osnovu saznanja, definirajte novu strategiju u odnosu na trenutno stanje na terenu.
3. Imate li proizvod koji treba vašem klijentu ili ga treba tek osmisliti?
4. Nemojte se bojati grešaka. One su lekcije na kojima učimo.
5. Iskoristite ovaj period i radite na svom poslovanju.
6. Pratite konkurenciju. Vidite kako se ona prilagodila.
7. Koristite inovacije i nove tehnologije.
8. Pojačajte marketing. Nemojte smanjiti ulaganje u marketing. Uložite u društvene mreže, web stranice.
9. Otvorite nove kanale prodaje.
10. Ne otpuštajte radnike. Jedan od najvećih resurse su zadovoljni radnici.

Izvor: Međunarodna mreža poslovnih žena